torsdag 28. april 2011

gjennomført påske, fremdeles møkkakne og møkkapollen som ekstrabonus

Hui, hvor det går!

Kneet krangler fremdeles. Det gjør til og med vondt når jeg ikke løper. Hadde jeg ikke risikert at elever stikker innom bloggen skulle jeg kommet med noen heftige gloser...For ikke nok med at kneesmertene ikke gir seg...jeg har blitt potte tett. Det hjelper med allergimedisiner, og da kan jeg nok ikke bare skylde på forkjølelse... Æsj...jeg vil ikke ha slike plager..."trylle-trolle-bort-vekk"

Men kjøkkenet er snart ferdig og ny bil er på plass. Dessuten fisket jeg opp tre digre fisker utenfor Os i påskeferien og jeg ble sjarmert av en steinbit med skjeve tenner på akvariet i Bergen. Venninna mi og mannen har også bygget en utrolig flott fritidsbolig på Lifjell som jeg fikk inspisert...

Men snart-...snart..i allefall til mandag...da er jeg frisk som en fisk overalt!













torsdag 21. april 2011

Møkkakne

Først var det hamstringsa....Nå tror jeg har jeg har fått langdistansekne. Det har gått en del mindre pene gloser gjennom hue mitt på de siste to løpeturene mine. etter 500 meter begynner det å verke på utsiden av høyre kne. Det er såpass intenst at resten av turen blir gåtur. Perfekt timing i forhold til Gøteborgsvarvet ? Nope! Ikke har jeg hatt enorme treningsmengder heller, så dette ble som julekvelden på kjerringa...totalt overraskende. I allefall for meg.

Skal jeg tenke høyt har jeg lest meg til at dette skyldes en sene som blir for stram og som gnisser på beinet og som derfor blir betent. Ut fra det kan det være det ha en viss sammenheng med hamstringsa mine. Og muligens nye sko. For spesielt langt på asfalt har jeg ikke løpt i det siste.

Så hva nå? Jeg tøyer og tøyer og tenker alternativ trening. Sykle, gå i motbakker, trene styrke...Jeg tar gjerne i mot tips fra andre som har sliti med det samme.

Bortsett fra det går det fremover med kjøkken. stekeovn, platetopp og oppvaskmaskin ble koblet til i går. Jeg har kjøpt oppvaskmaskinpulver for første gang til eget kjøkken. Det var digg. Jeg har allerede prøvekjørt den en gang...og testet induksjonstoppen..Kjapt..og veldig kult :) Om en time er jeg på vei til Bergen for å hente ny bil...så bortsett for det forbanna kneet har jeg det fin-fint:)





lørdag 16. april 2011

Endelig nye pegasus, løpetur og kurs i Holmestrand, oppussing og påskeferie


Facebook er kjekt. Nå har jeg pakket opp pegasus i 40 fikk jeg melding om fra Egil....de er på tilbud til 699...ehh...jeg må ha 39 svarte jeg......5 min etterpå fikk jeg vite at han hadde pakket opp 39 også. Jeg skyndte meg til g-sport etter jobb og lurte nesten på om jeg skulle kjøpe to par...nøktern! som jeg er bestemte jeg meg for å holde på det ene:)



Her er Alexander i sving med å montere skap og ved siden av er det bilde av luftekanalen John Ove hjalp meg med å skjere ned i går. Egentlig burde jeg tatt bilder av alle ledningene Dag har lagt opp og av småpirkejobben  onkel Tor har hjulpet meg med. Dessuten har pappa vært håndtlanger på overskap og fått tak i rørleggerhjelp når jeg ikke var hjemme. jeg er utrolig heldig som har så mange som hjelper meg. Evig takknemlig:)


Som dere sikkert har skjønt er det mye kjøkkenoppussing om dagen. Det går stadig fremover. Nå har de fleste skapene blitt montert og rørlegger har flytta på noen rør. I går skar vi ned bunnen av en luftekanal til 2. etg. Tirsdag kommer benkeplata. -Bare 14 dager forsinket. Nå venter jeg bare på stekeovnen. Åååå, som jeg gleder meg til å få kjøkkenet ferdig slik at jeg kan få ryddet opp her. -Og ikke minst ha vann i 1 etg igjen: Det er ikke spesielt hyggelig å bo på en byggeplass.

I uka som var fikk jeg avbrekk i kjøkkentenking. Kollega Gro og jeg dro ned til Holmestrand på kurs på Nedre Gausen for å lære mer om hørselshemninger. Jeg hadde tatt med nyskoa og fikk en kort løpetur  langs sjøen. Det var deilig. Tipper det ble ca 5-6 km tilsammen. Hamstringen var ikke helt god så jeg tror jeg skal holde meg til rolige turer,  mye strekking og være litt forsiktig til det slipper taket her. Det passet ikke så bra med strekk nå som Gøteborgsvarvet nærmer seg med stormskritt. Det er bare litt over en mnd igjen før jeg skal løpe 21 km. Jaja..tar jeg det rolig nok kommer jeg helt sikkert i mål :) Blir mest spennende å se hvilken tilstand jeg er i når jeg passerer målstreken :)



Egobilder i speilet før løpetur i Holmestrand

tirsdag 12. april 2011

skulker...

I går skulle jeg ha trent intervall ute med Viggo...da fikk jeg elektrikerhjelp...

I dag skulle jeg ha løpt rundtomrunden med hytteplanfolka...i stedet har jeg monteringshjelp og får familieinspeksjon...

I morgen skal jeg til Holmestrand på kurs

Det blir ikke mye trening av slikt:)
Men fint blir det:) I gangen og på kjøkkenet...

søndag 10. april 2011

Utfordret av Kristin, 8 ting om meg



Jeg satt hårmodell for NM i frestyle for frisører
i russetiden. Frisøren min kom på 9.plass av 50 stk:)
 Kristin, Tid for trening, har utfordret meg til å fortelle 8 ting om meg selv dere kanskje ikke visste ... Hun mener jeg har mer på lur så vi får se da:)

Siden dette kom i treningsbloggen får jeg skrive omhelse og  treningsrelaterte ting jeg også kanskje:)


Jeg har lengge tenkt jeg skal si litt om treningshistorien min og det passer kanskje inn i denne sammenhengen...så jeg begynner med det jeg...

På barneskolen var jeg mye syk og jeg ble feit og i elendig form. Foreldrene mine fikk beskjed om at jeg trugehosta og jeg hosta så om natten at jeg ble totalt utslitt. Bare det å gå opp trappa til 2. etg var slitsomt. Riktig medisin hos spesialist og jeg ble hostefri på 3 dager. De satte meg på "slanking" og jeg gikk fort ned til normalvekt igjen.

På ungdomsskolen begynte jeg å sykle til skolen. Det var ca 7 km. -Bare nedover til skolen...og hjem igjen...vel...som 13-åring var det selsvsagt råflaut å gå opp bakkene mens skolebussene kjørte forbi meg. Jeg ventet til de 3 bussene hadde passert før jeg hoppet av sykkelen. En dag var den siste bussen veldig forsinket og jeg tråkket opp bakkene for første gang.


Med syklinga kom formen. Jeg kjøpte  Raleigh dameracer med 12 gear og Saucony løpesko for konf. penger. Jeg utvidet treninga til å omfatte både sykling, løping og trening med vekter på helsestudio. På slutten av ungdomsskolen og begynnelsen av gymnaset trente jeg ca 20 timer i uka.

Så de 8 punktene :)
  1. Sommeren jeg var 14 syklet jeg til Levanger. Ett vennepar av foreldrene mine hadde sommerhus utenfor namsos og fruen i venneparet fant ut at hun ville sykle oppover. Jeg ble med. Hun var premenstruell og synes kanskje det var sånn passe stas å ha med seg en 14-åring og var skeptisk til formen min.Foreldrene mine var nok mer skeptisk til hennes form ;)  Det var en sykkelfri etappe fra Kongsvoll til Trondheim pga elendig vær. Turen ble uforglemmelig :)
  2. Jeg tangerte norgesrekorden i min vektklasse i knebøy da jeg var 15. Jeg løftet 130 kg x 10 rep. To menn på hver side av stanga og som passet på at jeg gikk dypt nok og for å ta i mot om jeg skulle trenge det. (Nå tar jeg kanskje 30 :) ) Knebøymuskler og sykkelmuskler er mye av det samme.
  3. Kjekke gutter er alltid ett trekkplaster. Sommeren jeg var 16 syklet jeg til Sandefjord for å hilse på en brev-venn. Mamma visste ingenting før jeg ringte fra Vikersund for å si i fra. Jeg kjedet meg må vite. Hun lurte på om jeg ikke kunne sykle litt rundt på Modum for så å komme hjem, men jeg hadde bestemt meg for Sandefjord. Brevennens foreldre og brevennen tok godt i mot meg og jeg var der ett par dager før jeg tok toget hjem. Det var en tur hvor kroppen fikk testet seg på lite mat og drikke. Jeg hadde med meg knekkebrød og var så tørr i munnen utenfor Tønsberg at jeg ikke klarte å svelge det ned.
    
  4. Jeg kommer nesten ned i spagaten. Dert er surt at det bare er nesten....for jeg kom helt ned for 1.5 år siden. Nå skal det tøyes slik at jeg fremdeles kan holde på spagatformen min.
  5. Jeg har noen skikkelig vinglete ankler. Jeg datt ned fra treklatring på barneskolen og rev av leddbånd. styrketrening som går på ankler er nødvendig men akk så nedprioritert.
  6.  Jeg er egentlig fryktelig makelig. De beste plassene mine er hengekøya og badekaret. Jeg elsker å slappe av å la tankene flyte. Jeg trenger mye alenetid.
  7. Jeg ønsker meg veldig en landeveissykkel igjen. Den Raleigsykkelen min røyk ramma på til slutt. Jeg savner følelsen asfaltsyklinga gir.
  8. Jeg har klatret Via Lara i Nissedal. 400 meter og enkel klatring. Jeg har aldri blitt god på klatring men liker tur-følelsen.  


Da er det min tur til å utfordre...her blir det ikke bare treningsbloggere, men sånn litt ymse:)

http://hyggenhagejournal.blogspot.com/ Maria, en herlig venninne og nybakt mamma har en genuin interesse for hage. Her blogger hun om hage og litt håndarbeid. Mulig bloggen har ligget litt brakk siden carl melvin ble født, men nå Mara..nå oppfordres du til å skrive litt igjen:)


http://taubanevegen.blogg.no/ Kari Marie har også en husblogg. Vi jobbet sammen en stund før hun flyttet hjem til Gjøvik og jeg savner henne masse. Nå har hun og kjæresten kjøpt ett hus som de pusser opp. det er morsomt å følge fremgangen her. Kari Marie er ganske hemmelighetsfull så jeg er spent på om hun tar utfordringen :)

http://heget.blogspot.com/ HegeT er ikke like hemmelighetsfull, men jeg er ganske sikker på at hun også har ting som kan avsløres. Herlig og sprudlende kortlager og sydame og gammel håndballspiller som jeg har hatt gleden av å bli kjent med.

http://heidispapirhobby.blogspot.com/ Heidi kom som ett friskt pust inn i kortlagermiljøet og hun lager så mye fint. Jeg har ikke rukket å bli så kjent med henne, så en slik utfordring passer derfor ekstra godt:)

http://kristinslilleblogg.blogspot.com/ KristinL er allsidig og supertrivlig og har en flott papirhobbyblogg. vel verdt ett besøk :)

http://grethebella.blogspot.com/ Grethe er den siste kortlageren jeg utfordrer. Enda en superherlig dame med mange jern i ilden. denne er jeg spent på Grethe:)

http://hjemmept.no/ann/ Den nest siste jeg vil utfordre er Ann Kristin. Jeg har blitt kjent med henne på Move, treningsenteret jeg er medlem av. Dette er dame med guts og en lun varme. Dessuten liker hun hunder :)

http://siljaifarta.blogspot.com/ Jeg tipper de fleste treningsbloggdamene blir utfordret på rekke og rad her:) Jeg skal følge med på dere:) Jeg huker tak i silja som alltid gir mye av seg selv og som er så flink til å legge igjen kommentarer. Jeg er spent på denne Silja:)

lørdag 9. april 2011

Spurting, strekk? og oppussing


Er det ikke det ene, så er det det andre... Svakheter blir i allefall fort avslørt med nye treningsformer:) Jeg har funnet ut av bakside lår består av pinglemuskler. To dager med intervaller og hurtigløping satte sine spor.

Forrige mandag hadde vi uteintervall. Det var så deilig å legge løpetreningen ut. Dårlig kommunikasjon gjorde at ei til + meg møtte direkte på stadion....vi leita og leita etter de andre som etterhvert kom joggende fra Move. Mens de startet med noen stigningsløp tok vi en rask oppvarmingsrunde før vi heiv oss med på de siste dragene. Etterpå gikk ned ned på gressletta ved eleven og trente kortintervaller. Først løp vi om kapp 2 og to 6ganger. (jeg tapta hver eneste kappløping) Deretter løp vi 45 sekund + 15 sek gåpause. x10 rep...3 min pause og 10 nye rep...Tok litt tid å justere tempo for å holde alle dragene.

Muskla bak låra var støle dagen etter gitt. Gurimalla...Jeg som egentlig har trodd at låra mine var ganske seige...her ble jeg avslørt til gangs:)

Torsdag var det ny økt. Jogga en runde med Dina før jeg møtte de andre for uttøying. Deretter nye stigningsløp på Tartandekke før vi skulle øve på Northugrykk. Jeg skulle starte med å dra de andre, og ved 100-150 meter skulle den bakerste gå inn for å rykke. Jeg kom til svingen...da svikta bakside lår..vondt..null kraft....Det er godt ingen gikk inn i huet mitt da for glosene som surra rundt i gråmassen var ikke av det milde slaget. Ok...tissepause og nedjogging bør forsøkes tenkte jeg...den hurtigløpinga ville ikke bakside lår være med på....vondt-vondt-vondt...(helt ærlig tror jeg ikke kondisen min hadde holdt heller:D)..Uansett..jeg forsøkte å jogge rolig i stedet ..men det funka bare ikke...så, da dro jeg hjem til kjøkkenoppussing i stedet.


Hamstring er ett nytt ord jeg har lært meg. For de som fremdeles er uinvidde i hamstringverden... Hamstrings er fellesbetegnelsen for de tre musklene som ligger på baksiden av låret...Om det er en mild strekk eller bare lite samarbeid veit jeg ikke helt, men det er så ubehaglig at jeg måtte avbryte torsdagens løpetrening . Nå, to dager etterpå er det fremdeles ømt og vondt og særlig hockeystillinga kjennes ubehaglig
Nå  er det pån igjen med rolig løpetur for å varme opp musklene og kjenne etter om hamstringsa fungerer:)

Hva gjør forresten en kvinne når treninga går i dass...Jo, hun trøsteshopper...i går  ble det to singleter, to topper og en ny bukse (to størrelser mindre enn hva jeg kjøpte på samme tid i fjor:D )

 Kjøkkenet mitt har fått nye vegger.....har fått opp ny varmtvannsbereder..men ellers er det helt tomt...

PS....tror det eller ei:)...jeg overlevde to dager uten badekar mens jeg ventet på at nye bereder skulle komme på plass:)...:) 

søndag 3. april 2011

Mat og ønsker om god dyrevelferd

Griser som koser seg:)
Etter jeg skrev at vekta gikk ned har flere  ønsket at jeg skal blogge om mat. Det er ikke sikkert min blogging om mat blir slik dere ønsker. Likefult er det en av mine hjertesaker. Ikke så mye i forhold til vektnedgang, ikke en gang med stor vekt på egen helse, men med vekt på dyrevelferd og økologi.

  • Jeg ønsker meg begrenset dyrehold men med best mulig dyrevelferd. Dvs at dyra vi aler opp til mat skal ha mest mulig naturlige leveforhold mens de lever og at slakting skal være så lite stressbelastende som mulig
  • Jeg ønsker at dyra vi bruker til mat i stor grad også skal ha andre bruksområder f.eks egg, dun, skinn, melk og ull.
  • Jeg ønsker redusert forbruk av kjøtt av økologiske grunner. Dvs at jeg mener vi bør erstatte en del kjøtt med matvarere som ligger lenger ned i næringspyramiden. Det er mye bedre for jordkloden om vi får mer energi fra grønt enn fra kjøtt.

Ut fra ønske om dyrevelferd har jeg helt sluttet å spise ordinær kylling og kalkun. Dette står på den absolutte FY-lista mi i forhold til dyrevelferd. Her har man avlet frem dyr som skal øke veksten fortest mulig, som lever under forferdelige forhold, og med en transport og slakteprossess som får det til å vrenge seg i magen min. Kyllinger lever  i ca 30-40 dager. På den tiden øker de vekten så mye at det kan sammenlignes med en baby som vil vokse fra 3 til 100 kg på samme tiden. Kylling blir utsatt for kunstig lysregulering slik at de skal spise mest mulig. Hallen de bor i blir ikke rengjort mellom hvert innsett, og noen ganger kan det bli så etsende på gulvet at føttene deres blir skadet. Indre Bein knekker og indre organer svikter. Når de skal slaktes blir de sanket og puttet i kasser. Det er tillat med inntil 12 timer tranport for kyllinger. 69 000 kylling dør hvert år på vei til slakteri i Norge.

 Noen slakterier gasser kyllingene i kassene før de henges opp etter beina og blir kjørt gjennom resten av prossessen (prior). Dette skal være mer skånsomt, enn strømming som f.eks solvinge/rema1000 kylling bruker. Kyllingene på rema 1000 har blitt hengt opp etter beina, kjørt gjennom strømbad før hodet skal kuttes. Her viser det seg at mange kyllinger klarer å vri seg unna både strømming og slaktekniv og blir sendt levende inn til skolding. Disse kan vi ofte finne på tilbud til 29 kroner. Ganske utrolig. Ett levende individ som har blitt avlet opp, som har gått gjennom mange ledd, og som kan selges til den prisen i butikken. Det sier litt om hvor industrialisert det er.

Ønsker du å tenke dyrevelferd har Holtekylling og Stangekylling andre raser som vokser saktere, som lever under bedre forhold  og hvor det brukes gassing som bedøvelse før slakting.

Jeg skal ikke si så mye om grisen. Kan bare nevne at vi har frilandsgris i Norge:) søk f.eks på Grøstadgris. tipper du får mer lyst på ribbe derfra enn fra tradisjonelt griseoppdrett bare ved å se på bildene jeg har lagt ut under her.

Jeg vet det finnes mange andre forhold som er kritkkverdig, men jeg tenker det er bedre å engasjere seg i litt, enn å ikke engasjere seg i det hele tatt. Mine valg er at jeg har kuttet ut konvensjonell kylling og kalkun. Jeg prøver å redusere kjøttmengden min, kjøper egg av en lokal bonde og er forkjemper for at vi skal begynne å spise høne igjen (finfinmat som går på dynga) Jeg har  redusert gris til ett minimum og prøver å få tak i vilt, og kjøtt fra gårder jeg vet tenker dyrevelferd.

Så er det min mat da:) Om du fremdeles henger med?

Jeg prøver å proteinberikekosten min, men må ha noe karbo i forhold til trening. med for lite karbo blir jeg bare tung og dorsk. Jeg har tro på kost med langsomme karobhydrater, godt med protein og er ikke livredd for å få i meg litt fett.

Jeg er fryktelig kjedelig i kostholdet. Til frokost, og ofte etter trening/kvelds er det som regel havregrøt laget på 1/2 beger cottage cheese blandet med 1 dl havregryn og vann som varmes i mikron. Smaksettes veldig ofte med lett eplemos og kanel. Har jeg det ekstra travelt om morgene rister jeg meg en Nokashake

På jobben har jeg knekkebrød og King Oscar makrellfilet. Jeg bruker en boks makrell på to knekkebrød. Dette er en standardlunsj.

Som mellommåltid bruker jeg skyr og/eller nutrilettbar og en frukt eller to eller tre.

Til middag er det gjerne fjordland eller velbekomme: med ekstra grønnsaker. Jeg pleier veldig ofte å ha trippelsalat i kjøleskapet. Lager jeg noe selv er det ofte wok eller salater eller fiskekake på brød eller noe annet lettvint og kjapt.

Til kvelds..Det er ofte omtrent det samme som til frokost.havregrøt -eller jeg tar en shake eller knekkebrød eller skyr...

Utfordringen min er å spise nok grønnsaker og fisk. Derfor blir det mye makrell i tomat. Jeg prøver også å få i meg godt med grønnsaker til middag og spiser ofte salatlunsjer i helgen. Jeg spiser svært lite vanlig brød, poteter, ris og pasta.

Skal jeg kose meg gjør jeg det med is eller popcorn. Innbiller meg at det er av de bedre alternativene.:) Jeg har også rett i koppen lett sjokoladedrikk tilgjenglig:)

lørdag 2. april 2011

1 års bloggbursdag og oppsummering for mars:)

Hipp Hurra for bloggen min som har bursdag!

I dag er det 1 år siden jeg lagde denne bloggen. Ett år hvor jeg har systematisert løpetrening og blogget innsatsen. 1 år med mye fremgang, noen motbakker og mange gode minner:) Ett år med nye bloggvenner og mange supre kommentarer fra dere lesere. Tusen takk til alle dere som er med og oppmuntrer og tar dere tid til å besøke meg. Hurra for ett-åringen!


I anledning dagen har jeg plukket frem oppsummering for april-mai i fjor. Da var målet å løpe 5 km på 7 min. pr km. I går løp jeg 8.5 km på 6:30 fart. De første turene i fjor var på 3.6 km. De kjentes lange ut. Og tung. Nå er den runden så kort at den bare er ett alternativ for bikkjelufting. Gjerne etter sykkeltur eller annen trening. Jeg grudde meg voldsomt for Moveløpet og null-løpene. Nå gleder jeg meg til de er i gang igjen. Og i mai debuterer jeg på halvmaraton:) Det har bare gått ett år, men det har jammen skjedd endringer dette året. Hurra for meg også:) Løpinga ble ikke en døgnflue. Skynde seg langsomt taktikken duger. Blir spennende å se hva jeg kan skrive her neste år:)


Jeg prøve å finne ut hva jeg skal ha som mål det neste året, men pr. i dag er tanken bare å fortsette å koseg meg. Kanskje legge inn litt mer styrke...bli litt raskere, holde meg skadefri og trene akkurat passe mye:)

Så over til oppsummeringen av mars:

I mars har treninga sett slik ut:
Løping: ca 56 km
Ski: ca 40 km
Sykkel: ca 30 km
saltrening ca: 3.5 time
Total treningstid, ca 21 timer fordelt på ca 14 treninger.

Jeg har dessuten gått ned 3.5 kilo uten at jeg har merket noe til det og er superfornøyd:) Plutselig var de bare borte:) Ingen fare ved at jeg mister noen kilo altså. Jeg har fremdeles en del å gå på;) Forsvinner 5-6-7-8 kilo til gjør ikke det noen verdens ting:)

Her er treninga i økter:
3/3 4x4 mølleintervall + styrke. 7 km, 1:30
5/5 7 km roooligtur. ca 50 min
7/3 1 time intervallspinn
8/3 5 km kosetur på ski
9/3 6 km joggetur
10/3 4x4 intervallspinn og styrke
12/3 3.6 km roligjogg
14/3 intervallspinn
15/3 4x4 mølle og styrke
19-20/3 Skiturer på Golsfjellet, 3.5 mil
22/3 Rundtomrunden 11.8 i roolig tempo
26/3 3 mil på sykkel, utendørs 28/3 4x4 på mølle + styrke
29/3 rundtomrunden 11.8, godfart





fredag 1. april 2011

Heradsbygda ring og fredagskos



Det er utrolig deilig nå som gangveiene har blitt snøfrie og kveldene lyse. Forrige helg syklet Dag og jeg "Heradsbygda ring" og jeg fant ut at den runden er passe å løpe også. Fin trening med seig og lang motbakke opp mot vanntårnet. Beina kjentes forbausene lette, og jeg er superfornøyd med at km-tidene knapt gikk over 7 i slike motbakker.

Det ble sånn omtrent 8.5 km på 55 min. Snitt-tempo på 6.35 min. pr km. Garminresultatet finner du her

Nå er det tid for TV og rødvin:)