tirsdag 31. mai 2011

Blomsterstur



Tiden vi er inne i nå er vidunderlig vakker. På søndag var jeg på blomstertur, plukket en diger bukett liljekonvall og traff på en superflott, blåglinsende bille:)

søndag 29. mai 2011

sorry bloggvenner

Nyklipt på lørdag

Jeg vet ikke hva som skjer, men jeg får ikke lagt inn kommentarer hos dere med blogspot for tiden. Jeg kommer bare tilbake til innloggingsvinduet til gmail-kontoen min..Jeg har tastet tidenes mest kreative og hyggligste og lengste kommentarer, men borte blir de :( jeg håper jeg finner ut av det snart...til så lenge må dere vite at jeg er innom og leser og koser meg med alt dere skriver.

Lykke

Lykkelig Marit og uinteressert Dina. Ikke rart jeg måtte sende sms til alle jeg kjente for å dele gleden


I går fikk jeg lov til å teste løpeskoa igjen. Museskritt, rooolig og mykt underlag sto på programmet. Jeg er sikker på at de som så meg så frykten lyste ut av øya der jeg sto og fiklet på plass Ipoden, bikkja og bilnøklene. Roooolig...Museskritt...Jeg bare ventet på at det skulle smelle i låret. men gjorde det det...? neida...Det murret ikke bittelitt en gang..1 km...2 km...3 km...4 km ...5 km ...Det gikk så bra...Så bra at jeg tok noen smådrag bare for å kjenne bittelitt på fart også.

Jeg brukte 35 min på runden. Det er ikke all verdens tid. Det var ikke meningen heller. -Men med tanke på at jeg løp superrolig og ikke utfordret kondisen så synes jeg 35 min lover helt greit for resten av sommeren. Avbrekket har nok gitt meg noe tilbakegang, men ikke så mye som fryktet:) Nå gjenstår det bare å klare å være moderat fremover slik at beina ikke får sjokk igjen:)  I morgen blir det både Kiropraktortime med Ole Kjetil og min første PT-time med Viggo. I hodet surrer det en plan om fornuftig progresjon og mer styrketrening. Jeg fikser ikke å trene styrke på egenhånd har jeg funnet ut. Og, er det noe dette ufriville avbrekket har lært meg er det at jeg trenger styrke og balansetrening:)  Hører dere det, dere andre løpere. Styrke! Ja!


onsdag 18. mai 2011

17. mai, sykkeltur og borgertog


Jeg er ikke så glad i 17. mai. Det er den dagen i året hvor jeg kjenner på at jeg er singel og barnløs midt oppi ett hav av familielykke. Når jeg i utgangspunktet ikke er overbegeistret for denne typen arrangementer bestemte jeg meg for å lage mine egne alternativer.De siste åra har jeg stikki fra både bunaden, isen og familiefesten. I stedet har jeg gått tur i skogen, prøvd skiseil på Valdresflya og sola meg på Kreta. I år ble det tur i skogen.

Jeg tok med Dina og syklet fra Damtjern og rundt Storflåtan og Vesleflåtan. GPS'en ble tom underveis men tipper det er en tur på drøye 2 mil. Grus og mye opp og ned. Dina fikk løpe løs og jeg var nok i overkant rask for mot slutten av turen hadde hun såre tredeputer og de siste km gikk i gangfart. Så vondt for en liten frøken.


.


Været var knall og vi tok en lang rast ved vannet. Kaffe, yoghurt og banan smakte himmelsk.

Vel hjemme igjen stakk jeg innom nabon for å ta en kikk på de bunadkledde, flotte jentene. der ble jeg overtalt til å bli med å gå i borgertoget. Etter å ha tatt en kikk i skoskapet fant jeg ut at det mest velegna plagget uansett var bunad så jeg hev på meg den uten å ha fått strøket skjorta. jada..jeg veit det er fy...men så tenkte jeg at jeg fikk late som jeg hadde hatt den på hele dagen og da ville den blitt krøllete igjen uansett ;)


Det kule med den bunaden jeg har på meg her, er at den er over 80 år gammel. Jeg arvet den etter mormor som sydde den til seg selv da hun var i slutten av tenårene. Den er fra vest-telemark. Litt kort i livet  og litt stor..men veldig behaglig å ha på seg:) Bunaden til nabon er frå OS utenfor Bergen.

Sykkeltur og borgertog og jeg endte under dyna rett etter frustrerte fruer. Stuptrøtt, og fornøyd med å ha overlevd dagen uten de helt store nedturene:)

søndag 15. mai 2011

24 km på sykkel:)



Jeg sliter bittelitt med å motivere meg for å dra på sykkeltur. Vann fra oven ga en god unskyldning til å holde meg innendørs og kose meg med kortlaging i stedet. Utpå ettermiddagen kom sola frem og dørstokkmila ble slipt ned av sol og tanken om at jeg bare må.

Jeg bestemte meg for en runde med mange motbakker og tok på pulsbelte. Først sleit jeg meg opp bakkene i Hallumsdalen...deretter bakkene opp til Ringerikshallen...siden jeg ikke fant passende vannflaske hjemme dro jeg innom Mix for å kjøpe Imsdal..og der sto Arild og spiste is. Da ble det jammen ispause på meg også..og med is innabords valgte jeg å ta med meg motbakker opp til Haugsbygd. Siden jeg trener mot birken velger jeg grus der jeg kan..og tok Thoenveien opp. Gurimalla...ikke husket jeg at den var så lang og så bratt. Jeg sleit virkelig. Kjeden hoppet av en gang og jeg klarte nesten ikke å komme igang igjen. Med asfalt under dekka ble resten av turen om Norderhov bare en fornøyelse.

Her er gaminlogginga.  Som dere ser er ikke farta så voldsom, men med tanke på både ispause og tøff løype er jeg fornøyd:)


lørdag 14. mai 2011

Runners Knee

Runners knee er kort og forenklet fortalt at sena som sitter fra rumpa og ned til yttersiden av kneet blir for stram og gnager på bein og dermed blir irritert og betent. Noen faktorer som gjør at man begynne å slite med runners knee er f.eks for rask progresjon, for mye trening, for hardt underlag og/eller overpronasjon. Runners knee kommer ofte når muskler i ytterside hofte er for svake.

I mitt tror jeg at jeg fikk det ved at hamstringsmuskulaturen min ble overbelastet ved at jeg to ganger på ei uke kjørte sprinter + kortintervaller. Det var uvant for meg. På økt to fikk jeg krampe i begge låra og måtte avbryte treninga.. etter det klarte jeg ikke å løpe på 1.5 uke..og på første tur etter det igjen kom kneplagene. Nå er det over en mnd siden jeg ikke har hatt en skikkelig løpetur.

Ikke lett å tøye sena bak i rumpa
Her er en måte. Pass på å vri på
ryggen og kjenn etter at det er sena
du tøyer

Tiltak:
-Ikke løping eller annen aktivitet som gjør vondt. Skadested skal ha IKKE provoseres. Mer irritasjon gjør at man stadig ripper opp "sårflaten" Med en gang noe gjør vondt i skadested så skal jeg stoppe.
-alternativ trening.  Det fungerer å sykle for meg. De sier at sykkelsete ikke bør stå for høyt slik at knærne rettes ut for mye. Viktig å trene så musklene blir varme og det blir økt blodgjennomstrømning i området. Da leges det fortere
-behandling hos kiropraktor..han tøyer på sena og masserer området som er vondt. Jeg kan kjenne det er kuler på sena. Kan også gjøre dette ved å rulle en glassflaske eller lignende over området hjemme (fra rumpa og ned til kneet)
-egentøying av sena, samt hamstrings
-styrketrening av hamstrings, forside av lår, ytterside av hofte. (+ankler og legger etter egen oppskrift, slik at overgang til løping blir lettere igjen))
- balanseøvelser for mine vinglete ankler
-overpronasjonssko
-coretrening for å øke opp stabiliteten (mitt tiltak, ikke kiropraktorens)
-vurderer å trene meg opp til å løpe mellomfot/forfot
-vurderer å hyre inn Viggo som personlig trener så jeg får pisket meg gjennom styrketreninga:) Jeg er ikke god til det på egenhånd.

Så får vi se..Kiropraktor har tro på at jeg kan begynne å løpe så smått om ett par ukers tid...Jeg gleder meg til det:)

onsdag 11. mai 2011

gjennvunnen sykkelglede

I forgårs likte jeg ikke sykkel.
Før.
I gamledager.
Da likte jeg sykkel.
I forigårs.
I forigårs var det bare tungt.
Jeg vil heller løpe.
Løpe langt og lenge og lengre enn langt og tilbake igjen.
Dumme-dumme krangle runnersknee.
Dumme-dumme sykkel...

men

I går
I går fylte jeg dekkene med masse luft.
Da ble det andre boller
I allefall andre hjul.
Syklen trilla uten superkrefter
Syklen trilla med meg som motor
Syklen trilla så fort og lenge at jeg måtte ta turen innom mamma og pappa for å få påfyll av vann.

åååå....så deilig med en real sykkeltur
I går fant jeg igjen sykkelgleden:)

Jeg er så glad så glad
runnersknee kan få leve sitt eget liv nå som jeg har fått meg en ny kompis:)
Her er garminloggen fra turen. Det gikk ikke så fort, men fikk noen motbakker og koste meg:)



Det er utrolig frodig ute nå. Åkrene begynner å bli grønne. Heggen blomstrer for fullt. Her er en hvitveiseng jeg syklet forbi i går

tirsdag 10. mai 2011

Furtetur i skogen.


Sitter på en stubbe i skogen og furter. Legg merke til den flotte tightsen Silja har vært så snill å kjøpe til meg:) hehe..sjekk den bildevinklen..de låra mine ble enorme:)

Jeg har tviholdt på ideen om Varvet, selv om jeg innerst inne har forstått at det ikke vil fungere en stund.

I går trakk jeg hue opp fra sanda På en stubbe i skogen, i solnegangen...Der tok jeg ett høytidlig farvel med det som skulle blitt min halvmaratondebut i selveste Gøteborgsvarvet 2011.

Jeg har knapt løpt de siste 5 ukene og selv om jeg hadde vært sakdefri ville det vært i overkant med 21 km på asfalt med så lite grunnlag. -Med skade er det rett og slett galskap. På testtur i går holdt jeg meg smertefri i 300 meter. Etter 300 meter ble det pinnekasting og gange.

Som trøst har jeg fått mange hyggelige meldinger og trøsteklemmer. Tusen takk alle sammen. Jeg setter umåtlig stor pris på det. neste år er jeg med,

I dag har jeg syklet en knall tur med motbakker og mye luft i dekka...jeg kommer tilbake med tur-referat:) Det ble en bra opplevelse, og nå som varvet tanken er avsluttet for i år skal jeg rette fokus mot andre og nye mål:)



Verdens beste hund holdt meg med selskap under furtinga og fikk tankene over på andre ting. Vakkert ute nå:)

onsdag 4. mai 2011

Langdistansekne, det er håp

Gliset mitt 1

Det er håp. Det er håp om at Olberg kan blir med de gærne ("sitat løpelabbenfyren" ) til Gøteborg for å løpe halvmaraton. Og når det er håp så tviholder jeg på den tanken. Særlig når både løpelabbenfyren, som hadde lagt om til forfotløping selv om han ikke var noen lettvekter selv,  og Ole Kjetil-fysiokiropraktorungemannen ,mente det samme. Da er det dobbelt håp! Jepp, det må det være!
 Juhuu...

Ole Kjetil fysiokiropraktorungemannen mente det var løperkne, men at siden jeg ikke har provosert det noe særlig så  var ikke slimposen veldig irritert. Jeg har fått beskjed om å sykle og trene alternativt  slik at musklene får økt blodgjennomstrømming og kan leges kjappere.  Sammen med dette skal jeg tøye og trene utside av hofte. Løperkne hadde ofte sammenheng med dårlig muskulatur på utsiden av hoften.

I dag har jeg syklet ett par mil. Blir nok det samme i morgen kanskje:)

På løpelabben fikk jeg handlet meg rosa kompresjonssokker, ett mørkegrått løpeskjørt og overpronasjonssko...Nike triax

gliset mitt 2

 

Mine nye pronoasjonssko
 

tirsdag 3. mai 2011

museskritt, rar løping og gjennomført 5 km...

Patellabånd...slike bånd skal dra på sena slik at den ikke gnisser og på
den måten hjelpe langdistansekneplager. Noen som har erfaringer?

Jeg tipper jeg var litt av ett syn i går.
5 km på Eggemoen ble gjennomført i rooooligtempo og med museskritt.
Museskritta ble ganske høyfrekvente når ipoden ga meg kjappe rytmer. Jeg hoppet til og med litt sidelengs bare fordi rytmene gjorde meg glad.
Sidelangs hopping gjorde ikke vondt.
Jeg lagde også krafsefotbevegelser for å øve meg på forfot/mellomfotløping.
Etter økta var jeg knapt varm. Tipper jeg brukte 7-8 min. pr km.
5 km gjorde bare litt vondt.
I dag gjør det fremdeles vondt.
Gøteborgsvarvet henger i en tynn trår kjenner jeg.


Så..i dag sendte jeg brev til fysioterapeut...


Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg?

Kneet mitt samarbeider dårlig for tiden og jeg har planer om Gøteborgsvarvet om noen få uker :)

Problemet mitt er smerter på utsiden av høyre kne. Det kan minne om det som står skrevet om Runners Knee. Smerten kommer når jeg løper og kan bli såpass intens at jeg må avbryte løpinga. Sykling og gå-turer går fint. Smerten kjennes noe utenom løpinga også, men er ikke hemmende i dagliglivet.

Jeg begynte å jogge mer systematisk (igjen) for ett år siden. Progresjonen har vært gradvis og fremgangen har kommet. Skynde seg langsomt og holde meg skadefri har vært viktig for meg. I vinter har jeg f.eks løpt 4x4 intervall på mølle og løpt 11 km ute en gang i uka + 1-3 typer annen trening. Rett før påske begynte vi med uteløping og hadde kortintervaller med spurter som gjorde at jeg ble fryktelig støl i hamstringsmusklene. Ny økt av samme slaget for fort etter første økt gjorde at det kjentes ut som strekk i musklene på bakside lår og jeg måtte avbryte løpeøkta. Første nye løpeøkt etter hamstringsproblene ga smerter på utsiden av kneet. Nye forsøk har gitt nye smerter. jeg har forsøkt å tøye på sena og kjenner at muskulaturen på utsiden av hofta ikke er mye å skryte av. Egentlig tror jeg nok at det er ubalanse i styrken i muskulaturen på forside/bakside av lår.

Jeg kan også nevne at jeg pronerer (tråkker på innsiden) pga av litt slarkete leddbånd tror jeg.

Jeg hadde også nye løpesko på turen hvor jeg først begynte å kjenne på problene. de neste turene tok jeg mine gamle sko med støpte såler. Jeg kan også kjenne en murring i sena under foten.


Jeg er interesert i å få beina til å samarbeide, å komme i gang med trening igjen, og kanskje se om det er noe jeg kan få hjelp med slik at jeg kan forebygge videre feilbelastninger og skader. Helst så fort som mulig:)

mvh
Marit


og jeg fikk svar

Hei!


Dette hørtes for det første ut som en veldig interessant case! Mange potensielt kompliserende faktorer for det som unektelig høres ut som et tilfelle av runners knee. Jeg foreslår at vi tar en grundig undersøkelse av kneet ditt og omliggende ledd og muskulatur for å stille en nøyaktig diagnose og for å finne ut hvilke tiltak vi bør sette i gang. Jeg har mulighet til å se på deg i morgen, onsdag, klokken 14.00. Håper dette passer.


Ring meg gjerne dersom du har spørsmål eller ønsker å endre timen.


Vennlig hilsen,


Ole Kjetil Vik

Kiropraktor/ fysioterapeut

Så får vi se da...om det er håp for varvet :)