lørdag 14. mai 2011

Runners Knee

Runners knee er kort og forenklet fortalt at sena som sitter fra rumpa og ned til yttersiden av kneet blir for stram og gnager på bein og dermed blir irritert og betent. Noen faktorer som gjør at man begynne å slite med runners knee er f.eks for rask progresjon, for mye trening, for hardt underlag og/eller overpronasjon. Runners knee kommer ofte når muskler i ytterside hofte er for svake.

I mitt tror jeg at jeg fikk det ved at hamstringsmuskulaturen min ble overbelastet ved at jeg to ganger på ei uke kjørte sprinter + kortintervaller. Det var uvant for meg. På økt to fikk jeg krampe i begge låra og måtte avbryte treninga.. etter det klarte jeg ikke å løpe på 1.5 uke..og på første tur etter det igjen kom kneplagene. Nå er det over en mnd siden jeg ikke har hatt en skikkelig løpetur.

Ikke lett å tøye sena bak i rumpa
Her er en måte. Pass på å vri på
ryggen og kjenn etter at det er sena
du tøyer

Tiltak:
-Ikke løping eller annen aktivitet som gjør vondt. Skadested skal ha IKKE provoseres. Mer irritasjon gjør at man stadig ripper opp "sårflaten" Med en gang noe gjør vondt i skadested så skal jeg stoppe.
-alternativ trening.  Det fungerer å sykle for meg. De sier at sykkelsete ikke bør stå for høyt slik at knærne rettes ut for mye. Viktig å trene så musklene blir varme og det blir økt blodgjennomstrømning i området. Da leges det fortere
-behandling hos kiropraktor..han tøyer på sena og masserer området som er vondt. Jeg kan kjenne det er kuler på sena. Kan også gjøre dette ved å rulle en glassflaske eller lignende over området hjemme (fra rumpa og ned til kneet)
-egentøying av sena, samt hamstrings
-styrketrening av hamstrings, forside av lår, ytterside av hofte. (+ankler og legger etter egen oppskrift, slik at overgang til løping blir lettere igjen))
- balanseøvelser for mine vinglete ankler
-overpronasjonssko
-coretrening for å øke opp stabiliteten (mitt tiltak, ikke kiropraktorens)
-vurderer å trene meg opp til å løpe mellomfot/forfot
-vurderer å hyre inn Viggo som personlig trener så jeg får pisket meg gjennom styrketreninga:) Jeg er ikke god til det på egenhånd.

Så får vi se..Kiropraktor har tro på at jeg kan begynne å løpe så smått om ett par ukers tid...Jeg gleder meg til det:)

5 kommentarer:

 1. Prestisjeskade?
  Nei, jeg bare tuller.

  Jeg sliter også med hoftene og for stramme sener.
  Tøyer som en gal og kneet er hele tiden kun i toleransemodus. Spesielt nå som jeg har rotet bort baseballen min. Er overbevist om at det hjelper. Sitt eller ligg på tennisballer/baseballer så ofte du kan, også på sidene. Det er mitt kjerringråd.

  Lykke til!!

  SvarSlett
 2. Har intrykk av at veldig mange sliter med runners knee, og det skyldes nok hovedsakelig - som du sier - for stor økning i mengde/intensitet for fort. Man blir rett og slett litt ivrig. Mener jeg har lest at man, når det gjelder distanse, ikke skal øke mer enn 10 % fra en uke til neste. Det er nok en god tommelfingerregel. J

  SvarSlett
 3. greie mi er ikke at jeg økte på mengden Janiche. Derfor ble jeg litt overrsket over at jeg plutselig skulle få det etter periode med moderat mengde. Det som gjorde at jeg fikk problemet er at jeg plutselig hadde to økter med spurt-treninger med bare to dager i mellom. Det hadde jeg trent lite på i vinter. I vinter var det langtur på asfalt og 4x4 på mølle. Mølletreninga ble byttet til utetrening og ble plutselig kortintervaller og spurter. Det var omlegginga som ikke fungerte for meg:) Moralen for min del er :vær forsiktig med endringer, forstå at du ikke er 17 år lenger og tren mer styrke:)Sånn omtrent:)

  SvarSlett
 4. Been there, done that. Ta den tiden det tar og kom tilbake for fullt! God bedring!

  SvarSlett
 5. Uff og uff. Ja, man skal visst være forsiktig med høy intensitet.. Krysser fingrene for at det snart ordner seg!

  SvarSlett