onsdag 29. august 2012

Sopp for dummies

Jeg er en soppelsker og får stadig høre at sopp..nei, det tør jeg ikke. Jeg tenkte jeg skulle skrive bittelitt om hva du kan gjøre for å være temmelig sikker på å plukke ufarlig sopp. Jeg er ingen soppgud, men har lært meg stadig nye spiselige slag. Nå begynner det også å komme mange soppkontroller rundt omkring, så sjekk ut sopp du er usikker på. Kjøp gjerne også en bok om sikre sopper.

Sopp for dummies


Litt om sopp aller først: Sopp spres seg med sporer som drysser ned fra undersiden av soppen. Under bakken danner de lange tråder (de kan bli kilometerlange) og selve soppen, fruktlegme vokser opp fra trådene. Soppen vi finner i skogen kaller vi storsopper. De dukker gjerne opp etter perioder med regnvær. Høysesong for sopp er fra midten av august og til frosten kommer.

På soppturv bør du ta med en liten, skarp kniv og en kurv eller papirposer. ta gjerne med flere bokser/poser slik at du kan skille de ulike slagene fra hverandre. Det kan være lurt å grovrense soppen på stedet. Både for å unngå å ta med masse ubrukelig sopp hjem og la sporene være i skogen:)

Når du kommer hjem. rens soppen godt. jeg pleier å koke ut veske i soppen før jeg putter den i fryseren. jeg heller renset sopp i en stor kjele, tar i en kopp med vann og lar all vesken koke ut av soppen før jeg putter i beger og legger i fryser.

Alle soppene jeg har her kan du bruke direkte. En brødskive med ruccola og nystekt sopp med salt og pepper er Yummi:)

For å skille sopper fra hverandre for begynnere er det enkleste å se på undersiden av soppen først.


Skivesopper

Skivene kan ha mange farger.
Skivene går jevnt ut fra "stilken på de fleste, med unntak av kantarellene. (se lenger ned)

De skikkelige giftige soppene i Norge har skiver. De er enten hvite (grønn og hvit fluesopp, eller brune (spiss og butt giftslørsopp.)


Furumatriske med gulrotfarget saft
Ser du skivesopper som er orangeaktig med år-ringer (furumatriske eller med grønnaktig skjær i midten (granmatriske) kan du dele den i to fra hatten og ned, for å sjekke om den har gulrotfarget saft (riktig sopp), og at den ikke er oppspist av mark. Litt mark ? Da skjerer du bort  marken og putter resten i kurven. Matrisker er knallgode sopper med litt nøtteaktig smak. 

Vanlig kantarell, det finnes en "falsk"kantarell. Den
er gul, har spinkel stilk og jevne skiver..
Ikke giftig, men ikke god matsopp heller
På kantareller vil du se at skivene ikke er symmetriske. Vanlige kantareller er en sosial og litt sjenert sopp. Den vokser gjerne rett ved stien. Finner du kantareller?- lett litt på mosen i nærheten Det kan være flere som gjemmer seg bort
 
 
Traktkantareller, finnes og som gul trompetkantarell
med kraftigere farge på stilkenTraktkantareller er takknemlig når du først finner dem, for da finner du ofte maaaaange. De er ikke lette å se fordi hatten går i ett med skogbunnen, men skimter du noe gulaktig, så bøy deg ned og sjekk:) NB. noen har trodd at giftslørsopp har vært traktkantarell. Se at den har ujevne skiver og ikke er brun, så tar du ikke feil.


Giftslørsopp. Hold deg unna denne! Svært giftig!
Giftslørsopp! Du ser forskjell på denne og trakt vel! ???
<----------
Trakten har hatt som strekker seg opp. Slørsoppen har hatt som går ned.Trakt har  ujevne skiver og er gråbrungul. Slørsopp er rødbrun og med brune, jevne skiver.


Altså: Sjekk skivene,
 • Er de ujevne som på kantraller ,er det kantareller og bli ofte også kalt skogens gull. 
 • Er de med orangsskjær, sjekk at soppen har gulrotfarget saft og ikke er full av mark. ta de med-ta de med. Knallgode.
 • Er skivene brune og hvite: skygg unna til du har lært deg mer om sopp.


Glatte under

Er soppen slett og hvit under, og vokser i klynger er det enten fåresopp eller franskbrødsopp. De kan være ganske ujevne på overflaten. Fåresoppen er mest vanlig og noe lysere enn franskbrødsoppen som ofte er mer rødlig. Fåresoppen er en god matsopp, franskbrødsoppen er fryktelig bitter.

Har du funnet en klynge med slik sopp, pakk den for seg selv og sjekk at den blir gul når du varmer den opp. Da har du fåresopp og ikke franskbrødsopp. (bare å skjære av en bit og putte i panna og sjekke.) Franskbrødsoppen er forøvrig mer vond enn farlig. Det er bare surt å ødelegge soppretten med vond sopp:)

Fåresopp er også en sopp mange anbefaler til fiskeretter.Piggsopper

Alle lyse piggsopper er gode matsopper. De kan være fra nesten hvite til gyldne. Det som også er suverent er at de ikke kan forveksles med noe farlig:)


Plukk-plukk-plukk.

En liten kuriositet. Det finnes noen utrolig kule piggsopper med "skjell" på toppen og brune pigger. Disse kan tørkes å bruke som krydder.Rørsopper

Steinsopp, kan spises rå
 Noen sopper har rør på undersiden. det er som små sugerør som er stukket tett i tett slik at de nesten ser ut som en svamp. Alle lyse røropper er spiselige, men noen er bedre enn andre .

Rødskrubb, med bark på stammen.
Må varmebehandles i 15 min før den spises.
Det er to rørsopper som du bør juble når du finner i unge eksemplarer og de ligner litt på hverandre.. Den ene er steinsopp (noen mener dette er den aller beste matsoppen) og rødskrubb. Begge soppene er lubne, med rødbrun hatt og lyse rør. Rødskrubb har mer bunt på "stilken" som barken på ett tre, mens steinsoppen oftere har ett gyldent skjær. Er soppen gammel blir rørene mørkere. Kjenn at soppen er fast i fisken før du plukker. De med nesten hvite til lysegule rør er knall matsopper. Steinsoppen kan du til og med spise rå, og den er ypperlig til tørking. Rødskrubben, den med bark på stilken bør du varmebehandle godt før du spiser den. Ellers kan du bli litt uvel.Lykke til:)

3 kommentarer:

 1. Det var en flott og lærerrik guide.
  Jeg kommer nok fremdeles til å holde meg til kantareller men ble veldig lettet over det bildet ditt av piggsoppen. Det var AKKURAT en slik en hunden spiste og etter å ha studert den inngående med forstørrelsesgalss - kan det hende jeg våger meg til å titte etter en piggert i ny og ne.
  De luktet nemelig veldig godt.

  Matriskene dog - aldri
  og ihvertfall ikke noe mange har blandet sammen med slørsopp - selv om de så veldig forskjellig ut på bildet. Foreldrene mine plukket steinsopp da jeg var barn - og de er sinnsvakelig gode - men ikke planer om jeg tør.

  Regner med at mange for god nytte av denne guiden din. Tusen takk!

  SvarSlett
 2. Det er ikke matriskene folk blander med slørsoppene, men traktkantareller. Jeg skjønner ikke helt at de får det til, for det er stoooore forskjeller. Kanskje det skjer om de aldri har sett en kantarell før? :)

  Du kan jo begynne med å plukke piggsopp sammen med kantareller:) Også finne en ny sopp å plukke for hvert år:) Plutselig har du mange å velge mellom. Kanskje du kjenner noen som kan sopp som du kan bli med på sopptur? Det lærte jeg iallefall jeg mye av i starten:)

  SvarSlett
 3. Takk - har ikke turt å prøve meg på foresopp før nå!

  SvarSlett