onsdag 21. september 2011

Soppturer

Dina i soppskogen. utrolig frodig.
Soppsanking
Skogen bugner av sopp og jeg går rundt med stjerner i blikket. Soppsanking er noe av det beste jeg vet. En skikkelig skattejakt. Kantareller, risker, kremler, rimsopp, steinsopp, piggsopp og fåresopp. De popper opp etter regnværesdager. Det gjelder å finne dem i akkurat rett tid. Unge og faste. uten mark. Kniven er med og skjører bort uhumskheter. Papirposene fylles opp. Hjemme venter forvelling og frysing. Det som ikke havner på tallerken med en gang da:)

Mine soppsanketips.
-Lær deg noen sikre sopper. Bli med noen som kan, eller kjøp deg f.eks boka sikre sopper og les:) Denne boka viser deg de vanligste soppene med gode bilder og hva de evt kan forveksles med. Begynn f.eks med lyse piggsopper, matrisker, kantareller, steinsopp og fåresopp. Da er du safe.
-Ta med kniv og gjerne en liten kost, papirposer og/eller kurv. Gjerne flere poser så du kan plukke ulike slag hver for seg. rens sopp du er trygg på, på stedet.
-Ta turen ut etter dager med regn (burde ikke by på problem i høst)
-Hjemme igjen finrenser du soppen og putter den i en kjele, varm opp til alt vannet er fordampet. Det blir lite igjen:) Fyll i beger og frys ned.

Mat-tips med sopp.
Gul trompetkantarell finnes gjerne i nærheten av vann.
-stek sopp i smør/margarin. Ha på brødskiva..gjerne sammen med ruccolasalat og tomater.
-Lag soppstuing ved å steke opp soppen med fløte/rømme/kesam/cream fresh. evt sammen med bacon og løk. Salt og peppre etter smak. server den som den er eller...fyll pannekaker og gratiner, ta ut innmaten i en loff og erstatt med stuing..gratiner...server med salat.
-Lag suppe...stek, spe ut med buljong/fløte..smaksett gjerne med blåmuggost og paprika..

 
Svinefilet servert med hatter til furumatriske og med soppsaus.
Blomkarseblomsten smaker nydelig og er utrolig dekorativt. Karsesmak..og litt pepper. Bare prøv. Gjør seg godt i salater også:)


Hva er dine sopptips?

1 kommentar:

  1. Mitt beste sopp-tips: ikke rør den, den kan være giftig! Skulle ønske jeg ikke var på det stadiet, liker å spise sopp, men tør ikke plukke..

    God helg!

    SvarSlett